23.09.19

Černý bez jako dekorativní rostlina

Bez černý (Sambucus nigra) známe asi všichni jako trochu obtížný plevel a nepříliš vzhledný rumištní keř. Stejně tak jde ale o rostlinu, která může sloužit jako vzor houževnatosti, nezdolnosti a dobré regenerace. Navíc z květů černého bezu je možné udělat dobrou a zdravou limonádu, kuchyňsky zužitkovat se dají také bezinky. Není proto divu, že tento rychle rostoucí keř si vzali do parády šlechtitelé a na zahradě tak můžeme mít velmi pěkné kultivary černého bezu, při zachování všech jeho "hospodářských" výhod.

Zdroj: pflanzmich.de

Zapomeňte na nevzhledný keř, kterého se všichni snažíme spíš zbavit (osobně jsem jich na zahradě vyklučila asi osm). Vyšlechtěné okrasné kultivary černého bezu vás překvapí hezkou barvou listů i květů a mnohdy i netradičním tvarem. Okrasné černé bezy většinou také rostou pomaleji a méně živelně, dobře však reagují na stříhání a prořez. Představíme si dva okrasné kultivary, které je ale samozřejmě možné využívat také v kuchyni úplně stejně jako běžný divoký černý bez. Okrasných kultivarů jsou však desítky.

Sambucus nigra Black Tower

Tento kultivar byl poprvé představen v roce 2010 a nyní patří hlavně v zahraničních zahradnictvích k evergreenům. Má vínové až tmavě zelené listy a bohaté bílo růžové květy. Podobně jako jeho divoký předek je nenáročný a má rád slunce i polostín. Nejvýraznějším znakem tohoto kultivaru je ale vzpřímený tvar. Během pár let vyroste do výšky dvou až tří metrů při šířce do jednoho metru. Prořezáváním jej snadno pěkně zahustíte.
Sambucus nigra - kultivar Madonna
Kultivar Madonna zaujme hlavně pěknými listy v kombinaci zelené a  žluto-bíle barvy. Je to více keřová forma a i z ní je možné zužitkovat květy i plody.
 Černý bez - odrůda Madonna. Foto Sue Gaviller, Notanothregardeningblog.com

Okrasné černé bezy je možné zakoupit v zahradnictvích. Na vzrostlejší keř v 15l kontejneru si připravte zhruba tisíc korun. Menší rostliny jsou samozřejmě levnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ostropestřec mariánský - záchrana našich jater

Ať už pijete alkohol či nikoli, stejně je pravděpodobné, že máte oslabená játra. Všichni máme. A proto bychom si měli čas od času dopřát ...