03.10.19

Ostropestřec mariánský - záchrana našich jater


Ať už pijete alkohol či nikoli, stejně je pravděpodobné, že máte oslabená játra. Všichni máme. A proto bychom si měli čas od času dopřát očistnou kůru Ostropestřcem. Vyčistíte si tělo, budete vitálnější a méně unavení. funguje to, ověřeno.


Ostropestřci mariánskému (Silybum marianum) se kvůli jeho vzezření přezdívá Mariánský bodlák nebo Kristova koruna, a to podle trnů, které odkazují na Kristovu korunu při jeho ukřižování. Roste hlavně ve Středomoří, ale dá se pěstovat také u nás.

Ostropestřec podporuje funkci jater i žlučníku Jeho účinné látky se souhrnně označují jako silymarin a patří mezi ně silybin, silydianin a silychristin. Právě sylibin podporuje správnou funkci jater. Ostropestřec se tedy využívá hlavně při jaterních nemocech, ať už jde o záněty nebo otravu (cirhóze) a také jako prevence. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamin E a přírodní látky, které na organismus působí antioxidačně a protizánětlivě.

Ostropestřec má podle různých pramenu tyto účinky:


  • Pročišťuje organismus a podporuje přirozenou obranyschopnost.
  • Podporuje funkci trávicí soustavy
  • Využívá se taky při léčbě infekční mononukleózy. 
  • Podporuje regeneraci cév, křečových žil. 
  • Pomáhá pří potížích s nízkým krevním tlakem a s migrénami. 

Pěstování ostropestřce 

 Ostropestřec můžete pěstovat ve venkovním záhonu, vyséváme ideálně v dubnu nebo na začátku května. Jde o srředomořskou rostlinu, vyberte proto slunečné ale chráněné místo. Semínka sázejte do řádků ve vzdálenosti 40-50 cm a do 2 týdnů očekávejte první lístky. Z listové růžice se postupně začnou zvedat stvoly s ostnitými poupaty, ze kterých se časem rozvinou fialové květy. Jakmile se na květech objeví bílé chmýří, je nejvyšší čas na sklizeň. Léčivá látka silymarin se tvoří v ostropestřci průběžně, nejvíce však až na konci září ideálně při teplotách kolem 25 °C, proto ostropestřec vypěstovaný u nás nebude obsahovat takové množství silymarinu jako rostliny z oblasti středomoří.
Semínka ostropestřce mariánského.


Sklizené květní stvoly se semeny sušíme na slunci na rozložené plachtě, která zachytí uvolněná semena.

Jak ostropestřec užívat

Nejvíce se mi osvědčilo dělat z ostropestřce odvar. V hmoždíři nadrtíme asi polévkovou lžíci semen (jde to těžko a je potřeba síla), hotovou mastnou drť pak dáme do kastrůlku s vodou, uvedeme do varu a povaříme asi 5-10 minut. Hotový vývar pak scedíme a vypijeme. Odvar s ostropestřce nemá moc dobrou chuť, ale dá se na ni zvyknout a účinky jsou zázračné. Osobně jsem účinky začala pociťovat cca po 4 dnech pravidelného ranního užívání. Pravidelné ranní pití na lačno dodržujte zhruba měsíc. Během té doby se snažte také omezit alkohol a průmyslové potraviny.   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ostropestřec mariánský - záchrana našich jater

Ať už pijete alkohol či nikoli, stejně je pravděpodobné, že máte oslabená játra. Všichni máme. A proto bychom si měli čas od času dopřát ...